2019-11-15

|

Woogie Drömkamelen

Sover man bättre under ett tungt täcke?

Förr lade man tjocka yllefiltar som ett extra lager ovanpå barn som hade svårt att somna. Man menade att tyngden i kombination med värme gjorde det lättare att slappna av. Det finns studier som visar att tyngd, naturmaterial och värme är faktorer som påverkar hur kroppen finner ro. Idag skrivs därför tyngdtäcken med insydda kedjor ut på recept för personer med bland annat stress-symptom, sömnsvårigheter, restless legs eller ADHD.

Tyngre täcke underlättar insomning

Många vittnar om hur ett tyngre täcke underlättar insomning och förbättrar sömnkvaliteten. Under ett tyngre täcke rör vi oss också mindre i sömnen vilket gör sömnen jämn. Ett hårt packat fluffigt dunbolster kan liknas vid ett naturligt tyngdtäcke. Under det ligger man tryggt och stabilt hela natten med täcket ligger stilla som ett skyddande snötäcke. Ett dunbolster av god kvalitet väger minst 3 kilo. Det kan jämföras med ett ”vanligt” duntäcke i premiumklass som väger ungefär hälften så mycket. Till skillnad från tyngdtäcken har dun en naturlig tyngd. Under ett naturligt tyngdtäcke slipper man därför hårda metallskenor eller kedjor.

Stadiga dunbolster har alla fördelarna

Under sömn och vila sänker kroppen sin energiförbrukning genom att gå ned i andning och puls. Detta medför även en sänkning av kroppstemperaturen. Det är därför många upplever att de blir frusna kvällstid. Ett tyngre täcke påskyndar detta vilket hjälper kroppen att varva ned. Det tjocka luftlagret i ett flufftäcke håller kroppen varm och kompenserar för temperatursänkningen vilket också kan bidra till djupare sömn.
 
Ett fluffigt och stadigt dunbolster har alla fördelarna med ett tyngre täcke, plus upplevelsen av perfekt temperatur och molnlikt fluff.

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESV_SE